Изобретиха бронирана кожа с гени на паяк 23.08 | 13:16

За целта учените използвали млякото на кози и нишката от копринени буби, в които били добавени гени от паяк

От Георги Георгиев

Био-арт проект за създаването на бронирана кожа даде на изследовател от университета в Юта надежда, че неговата генетично модифицирана коприна от паяжина може да се използва от хирурзите за лекуването на големи рани и създаването на изкуствени сухожилия и връзки.

Изследователят Ранди Люис и неговите колеги получиха международен интерес, след като откриха комерсиален метод за производството на копринени нишки, използвайки кози и копринени буби, в които са добавени гени на паяци.

Нишката на паяка е една от най-здравите материи, които са ни познати. Тя е пет пъти по-здрава от стоманена нишка със същата дебелина. Тъканите на Люис не са толкова здрави, но са значително по-здрави от обикновената коприна.

За да ги създаде, ученият вкарал в коза гени от паяк, довели до производството на нов протеин в млякото ѝ. Посредством химичен процес този протеин може да бъде извлечен и оформен като тънка, гъвкава и здрава нишка.

С помощта на тази паяжина холандската художничка Джалила Еасаиди създала арт-решетка от човешки кожни клетки и новата паяшка коприна, която била способна да спре куршуми на пушка от 22 калибър, изстреляни при намалена скорост.

Макар че новата тъкан няма да спаси живота ви от куршуми, изстреляни с нормална скорост, тя може да се използва много успешно при възстановяването на кожата, коментира Есаиди, цитирана от physorg.com. Дали ако човешката кожа можеше да произвежда тази решетка, щяхме да сме защитени от куршуми, пита се тя в блога си.

Подобна възможност обаче бива омаловажавана от създателя на концепцията. Според Люис обаче възможността за отглеждане на големи количества кожни клетки по тази технология може да бъде много полезно за хирурзите, които се опитват да покрият с кожа големи рани или да лекуват хора със сериозни изгаряния.

Ученият се надява в близките години да изпробва новата техника върху животни. Той набляга на факта, че новата паяшка коприна се е доказала като изключително съвместима с човешкото тяло.

Водещи

Най-четени