Изобретиха заместител на спринцовките 29.05 | 08:47

Устройството не е снабдено с игла, ролята ѝ се изпълнява от струята на въвежданото лекарство, вливаща се в тялото на пациента със скоростта на звука

От Виолета Малинкова

Изпитвате ли ужас, когато трябва да ви инжектират така необходимото лекарство или да ви вземат кръв? Ако отговорът ви е да, то сега можете да си отдъхнете, защото учените вече са изобретили заместител на неприятните спринцовки, който не се нуждае от игли.

Новото устройство е разработено от специалисти от Масачузетския технологичен институт, съобщи сайтът на университета.

Уредът не разполага с игла. Функцията ѝ изпълнява струята от въвежданото вещество. Устройството е снабдено с магнит и бобина, които при пускане на ток, привеждат в действие буталото. Струята излиза от новата "спринцовка" със скоростта на звука. Тя създава дупка в кожата на пациента с диаметър равен на получавания при ухапване от комар.

Самият инжекционен процес протича на два етапа. Първо, високоскоростната струя "пробива" кожата, след това се въвежда основната част от разтвора при по-ниска скорост.

Устройството позволява да се променят скоростта и дълбочината на струята на въвеждане на лекарството в зависимост от типа кожа на пациента и целите на инжектирането.

От Масачузетския технологичен институт предоставят и подробно видео с описание на начина на функциониране на нововъведението.

Водещи

Най-четени