Изтриваема хартия може да се ползва до 260 пъти 08.08 | 16:28

Отпечатаното върху хартията i2R e-Paper може да бъде изтрито с едно натискане на копчето

От Георги Георгиев

По същността си i2R e-Paper е хартия, но не такава, каквато всички познаваме, обясняват нейните създатели от Тайван, цитирани от "Ройтерс".

Продуктът използва термопринтер от същия тип, използван и при факс машините. След като посланието, напечатано върху новата хартия, стане излишно, то може да бъде изтрито, благодарение на едно натискане на копчето и след това върху нея да бъде отпечатано ново. И така до 260 пъти.

Според специалистите от тайванския Институт по индустриални технологии, в който е разработена хартията, тя ще бъде идеално средство за замяна на различните хартиените табели и плакати, които в момента се произвеждат с милиарди по света.

"Смятам, че големият пробив тук е, че традиционните дисплейни устройства обикновено се нуждаят от електричество, за да работят. Нашата технология ги прави по-близки до начина, по който работи обикновената хартия", казва Джон Чен, вицепрезидент в тайванския институт.

"На първо място тази технология не изисква вградени електроди – тя е много лека, мека и върху нея може да се пише повторно. От тази гледна точка тя е истинска електронна хартия."

Това, което кара "i2R e-paper" да изпъква от подобните ѝ продукти, е нейното покритие, състоящо се от пластмасов филм, покрит с холестеричен течен кристал – тип кристал, чиято структура е подобна на тази на холестеролните молекули.

Съединението не се нуждае от подсветка за печат и може да бъде произвеждано в различни цветове.

Когато листът от новата хартия бъде свързан с електричество, отпечатаното върху хартия може да бъде изтрито. Тайванските учени са създали и специален модифициран принтер, който изтрива хартията, като я прекарва в обратен ред.

С тази технология парче електронна хартия с големина А4, което е готово за производство, струва около два долара. Създателите на хартията се надяват тя да стане достъпна за потребителите в рамките на две години.

"В много от случаите, когато трябва да печатате различни хартиени материали, като билети за транспорт или баджове, новата хартия ще ви спести усилието и средствата да печатате едно и също нещо 259 пъти. В този смисъл технологията е щадяща околната среда", коментира Ченг.

Водещи

Най-четени