Има ли картофи в самолета? 21.12 | 07:20

Boeing тества качеството на Wi-Fi мрежи с помощта на чували с картофи

От Георги Георгиев

Инженерите на щатския авиогигант Boeing са постигнали високо ниво на реактивност в своите опити за внедряване на Wi-Fi системите в самолетите. Вместо да карат доброволци да тестват системата, седейки по самолетните седалки с часове, те са решили да сменят хората с чували с картофи.

Макар и на пръв поглед странен, методът с картофите помага за точното имитиране на взаимодействието на радиовълните от Wi-Fi системите с човешкото тяло в самолета. В резултат се получава проектът SPUDS (Synthetic Personnel Using Dielectric Substitution).

От Boeing коментират, че са създали нов процес за измерване на качеството на сигнала, което адаптира лабораторния подход в "полевите" условия на голям самолет.

Резултатът – експерименти, които в миналото отнемали седмици, сега можело да се извършат за часове.

Проучванията показват, че самият сигнал от безжичната мрежа може да се промени значително с промяната на позата на тялото или при преминаване на количката с напитки по алеята. Инженерите на самолетния гигант са решили проблема посредством нов процес на тестване, който определя областите със силни и слаби сигнали и ги балансира с някои настройки.

Повечето от "картофените" тестове са били извършени на земята, като на местата на пътниците са били поставени 9 тона картофи, пише pcmag.com.

Водещи

Най-четени