Инжектиран гел премахва болките в гърба 21.05 | 16:15

От болки в гърба страдат милиони хора по света

От Кремена Бедерева

Британски учени са изобретили гел, който може да премахне досадните болки в гърба, от които страдат милиони хора по света, пише "Телеграф".

Смята се, че болките в гърба засягат 80 на сто от хората в даден момент от живота им. В САЩ това е най-честата причина за неработоспособност и една от причините хората с този проблем да не могат да си намерят работа.

Учени от Университета в Манчестър са разработили гел, който регенерира увредените гръбначни прешлени. Те смятат, че са открили и как да заменят увредените прешлени.

Отговорът се крие в меки микроскопични частици, които се издуват и в съчетание с гела "поправят" вече износените дискове.

Ръководителят на изследването д-р Браян Сандърс и неговият екип са успели да свържат гела с частиците, като течността се инжектира в организма на болния и е изключително трайна. Те получили еластичен гел, който може да подсили променените форми, без да ги уврежда.

Инжекцията, която е резултат от 25 години разработки, съдържа милиарди малки частици, които влизат чрез течността в спринцовката. След като тези частици попаднат в организма, те се превръщат в гел.

"Ние успяхме да направим един истински пробив, използвайки иновативни материали. Така гелът, който се инжектира, дава нова перспектива в лечението на дегенерацията на междупрешленните дискове", обяснява още ръководителят на изследването.

Професор Тони Фриймънт, съавтор в доклада на откритието и главен изследовател в университета, обяснява, че дегенерацията на междупрешленните дискове е резултат на хронични болки в гърба.

Това от друга страна струва на страната милиарди лири годишно и води до неизброими страдания за болните и техните семейства.

Водещи

Най-четени