Иновативен подход за борба с листните въшки 19.11 | 13:43

Зеленият цвят на вредителите се дължи на специфична бактерия, откриха учени

От Георги Георгиев

Учени от Япония и Франция идентифицираха бактерия, която превръща розовите листни въшки в зелени, позволявайки им по този начин да се слеят с листата и да избегнат враговете си, съобщава Ройтерс.

Откритието ще намери важно приложение, свързано с контрола над едни от най-големите вредителите в умерените ширини, известни още като афиди.

Екипът на Цутому Цушида от лабораторията по молекулярна ентомология към института Рикен Цушида изследвал листни въшки, които се хранят със сок от грахови растения, отглеждани във Франция.

Биолозите установили, че зелени афиди дават живот на розово потомство, което става зелено, след като отрасне. Посредством антибиотици те отстранили бактериите от афидите.

Резултатът бил, че когато пораснали, листните въшки запазили розовия си цвят. По този начин те станали много уязвими за хищници като божата кравичка и бръмбарите.

Откритието, публикувано в сп. Science, може да се използва за създаването на много ефективни методи за борба с вредителите по земеделските култури.

В света съществуват около 4400 вида листни въшки с различни цветове, които се хранят със соковете на растенията.

Тези насекоми са сериозен проблем за земеделието, тъй като се приспособяват много добре и са трудни за отстраняване.

Водещи

Най-четени