Иновациите могат да спасят автомобилната индустрия в Европа 09.11 | 12:04

С 12 млн. души, свързани с автомобилния сектор в Европа, производството на коли се оказва критично за бъдещето на континента

От Деляна Петкова

"През последните 1-2 години автомобилната индустрия страдаше от сериозните последици на финансовата криза. Днес нещата стоят доста по-добре". Това заяви комисарят по въпросите на цифровите технологии Нели Крус по време на конференцията EUCAR, която се проведе в Брюксел.

На национално ниво и на ниво ЕС автомобилният сектор е определян като „критичен за бъдещето на Европа“, коментира още Крус. Тя посочи, че 12 млн. души са заети по някакъв начин с производството на коли или части. По време на своето изказване комисарят посочи три приоритета за развитието на автомобилния сектор – автомобили, свързани с Интернет, електрически автомобили и промишленото производство в този сектор. Автомобилната индустрия се оказа последното широкомащабно производство в Европа, което поставя доста изисквания пред компаниите, отчете Крус.

Европа е сред лидерите по отношение на безжичните технологии в автомобилите, което е особено важно и за ефективността, и за безопасността на движението. Един от специфичните проекти в ЕС например е системата eCall, която предвижда автоматично набиране на спешен номер при инцидент на пътя. При катастрофи понякога пострадалите не могат да позванят за помощ и в тези случаи eCall може да се окаже спасителна.

Информационните технологии и автомобилната индустрия трябва да продължават да вървят ръка за ръка, смята Нели Крус. Една от областите, в които те се срещат, са електрическите автомобили. Тези автомобили са екологично чисти и спомагат за опазването на околната среда, но могат да покажат пълния си потенциал само при помощ от страна на учените, които да разработят глобални стандарти за качество, обясни още комисарят.



Водещи

Най-четени