Иновационно покритие защитава телефоните от вода 17.11 | 18:11

Разработеният от HzO продукт ще позволи на телефона ви да звъни, докато е пълен с вода

От Георги Георгиев

Компания, наречена HzO, представи иновационна технология, която обещава да предпази всяка електроника от разрушителното действие на водата. Тъй нареченото "Невидимо изпарително покритие за електроника" обещава да спести разходите на мнозина за нов телефон или таблет, след като без да искат са го изпуснали във ваната или са го полели със сутрешното кафе.

На видео демонстрация, заснета по време на пресконференция на HzO в Ню Йорк, се вижда как смартфона Galaxy S II на Samsung бива пуснат в пълна с вода купа, което не му пречи да приема обаждания, докато е на дъното ѝ. След изваждането си телефонът изглежда, че работи нормално.

Представители на компанията обясняват, че техният продукт не запушва херметически кутията на телефона, но електрониката вътре в него. На видеото се вижда как водата се оттича от вътрешността на апарата след изваждането му от купата.

Самото покритие представлява филмова бариера с наноразмери, която според президента на HzO Пол Клейсън запечатва херметически всички кътчета в платките на телефона. От компанията твърдят, че самото нанасяне на покритието се прави по уникална технология. Засега не е ясно дали за това е нужно телефонът да бъде разглобен на съставните си части, които да бъдат напръскани и след това сглобени отново.

Създателите на покритието уверяват, че то ще бъде толкова тънко, че ще може да бъде прилагано върху дисплеите, без да пречи на видимостта през тях.

Всяка година милиони клетъчни телефони биват непоправимо повредени от заливането им или изпускането им във вода (и по точно в тоалетни и то главно от мъже).

Очаква се официалното представяне на новата технология да се състои по време на следващото технологично изложение в Лас Вегас през януари 2012 г.

Водещи

Най-четени