Интерактивно, а не централизирано енергийно потребление 20.05 | 07:45

Това предлага Стефан Паскал, бивш съветник в Европейската комисия

От Ралица Стоянова

Секторът на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) е донесъл 660 млрд. евро приходи в европейската икономика и представлява 4,8% от нейния БВП.

В Европа се влагат по-малко от 3% в научна и развойна дейност, в някои балкански страни процентът е по-малко от 0,5.

Липсата на инвестиции в мрежата, недобрата оперативна съвместимост между системите и кибер престъпленията са основните предизвикателства, пред които сме изправени. Това заяви Стефан Паскал – бивш съветник в Европейската комисия по време на Осмата национална конференция иновации за енергетиката и бизнеса с комунални услуги.

Разходите за иновации трябва да се повишат двойно - от 5,5 млрд. евро, каквито са в момента, на 11 млрд. евро. Не може да се разчита обаче само на публичния сектор за финансиране. Бизнесът трябва да поеме своята роля, смята Паскал.

Чрез влагане на средства в изследвания на консумацията на енергия "Хитачи" е постигнала 30% енергийна ефективност, даде като пример Паскал. Много енергия може да се спести, ако се произвеждат по-ефективни телевизори, предложи експертът.

Подобряването на енергийната ефективност на сградите също е от голямо значение, защото в тях се използва 40% от енергията. До 2025 се очаква този процент да достигне 45. Това трябва да спре, каза Паскал.

За целта той предложи датчици да следят за това къде отива енергията. Интерактивно, а не централизирано енергийно потребление също е добра практика. Трябва да се въведат нови бизнес модели, при които потребителят да стане и производител на енергия, смята Паскал.





Водещи