Истината е в... алкохола! 14.12 | 17:58

Законите на Вселената са действали и преди милиарди години

От Георги Георгиев

"In vino veritas”, казвали с право древните римляни. Оказва се, че те са били много по-близо до истината, отколкото можели да предположат.

Благодарение на наблюдения върху простата алкохолна молекула метанол астрономи установиха, че една от основните константи на Вселената се е променила нищожно малко за последните милиарди години, предаде PhysOrg.com.

Радио астрономически наблюдения на далечна галактика показаха, че отношението между масата на фотона (елементарна частица) и тази на протона (част от атомното ядро) не е мръднало през цялата наблюдаваема космическа история.

За целта на наблюденията учените от университета в Амстердам и германския Институт по астрономия "Макс Планк" (MPIfR) използвали 100-метровия радиотелескоп Ефелсберг, за да измерят точните стойности на метаноловата абсорбция на светлината в няколко характеристични честоти.

Метанолът – най-простата форма от семейството на молекулите на алкохола, е бил наблюдаван в далечна галактика, разположена между нас и още по отдалечена галактика от типа квазар.

Анализите на светлината, излъчена от квазара и преминала през въпросните метанолови молекули, показали, че константа е същата, каквато е била и преди 7 млрд. години. Това означава, че законите на Вселената са били същите дори във времена, когато Земята и дори Слънцето още не са съществували.

И всичко това било открито благодарение на метанола...

Водещи

Най-четени