Как влияе космическата среда върху човешката ДНК? 11.08 | 15:56

Безпрецедентен проект за изследване на ефекта от космическите полети

От Лазар Тодоров

Астронавтите близнаци Скот и Марк Кели са се съгласили да участват в безпрецедентен проект на НАСА за изследване на ефекта от космическите полети върху хората, предаде Upi.com.

Ръководителите на проекта "Human Research Program" са осъзнали, че им се предоставя уникалната възможност за генетично сравнение на еднояйчни близнаци.

Скот Кели се намира на Международната космическа станция /МКС/, а брат му Марк вече не упражнява професията на астронавт и води обичайното си всекидневие на Земята.  Американската космическа агенция планира да изследва двамата мъже и да "открие разликите", ако се появят такива, в иначе еднаквата им ДНК. 

"Подобна възможност се открива веднъж на космическа програма. Целта на проекта е да оцени и намали риска за астронавтите по време на продължителни космически полети", казва ръководителят му Джон Чарлз.

  Наблюденията и сравненията ще бъдат извършени, докато Скот Кели пребивава една година на МКС, считано от март 2014 г. През това време брат му Марк Кели ще води обичайния си живот на Земята, допълва БТА.

В плановете на учените е периодичното взимане на кръвни проби от близнаците, за да могат да бъдат сравнени ефектите от космическата среда.

Водещи