Как да запазим кафето си топло? 04.05 | 12:47

Отговорът е: с помощта на метални кафени зърна, които охлаждат и след това запазват оптимална температурата на напитката

От Георги Георгиев

Инженерите Дейв Петрило и Дейв Джаксън изобретиха метални кафени зърна Coffee Joulie с необичайни свойства. Направени от неръждаема стомана и изпълнени с тайнствена съставка, те охлаждат много бързи горещите напитки веднага след сипването им до оптималната температура за консумация от 60°C и след това могат да я поддържат до пет часа.

За да се постигне този ефект ядрото на зърната е изпълнено с материал, който първоначално поглъща енергията до момента в който температура стане оптимална. При 60 градуса сместа в ядрото се разтапя. Оттам нататък тя започва да топлоотдава и бавно да се втвърдява. Отделената топлина се връща обратно в течността и запазва напитката топла за дълго време.

Изобретателите не разкриват какво точно има в металните зърна, но уверяват че те за достатъчно безопасни за здравето при поставянето им в горещи напитки. Външнят им слой е направен от неръждаема стомана, която се използва в кухненските прибори за хранене.

Засега авторите не дават информация дали тайнственият материал в зърната се разгражда с времето и ако да, колко време отнема то, коментира physorg.com.

Най-четени