Как да правим скъпи парфюми без китова амбра? 14.04 | 14:40

Тайната се крие в ген, съдържащ се в балсамовите ели

От Георги Георгиев

Изследователи от университета на Британска Колумбия откриха ген в балсамовите ели, който може да подпомогне за по-евтиното и устойчиво производство на растителни фиксатори за аромати, използвани в парфюмерийната индустрия. Подобна иновация би премахнала нуждата от използването на амбра – субстанциия, която се получава в организма на кашалотите.

Амбрата е продукт, който се получава, докато кашалотите погълнат остри обекти като черупки на миди или кости на риби. Тогава техните черва започват да произвеждат лепкава субстанция, която защитава храносмилателните органи от наранявания.

В последствие те повръщат опасните обекти, подобно на котките, които изхвърлят топки от погълната при почистването си козина. При реакция със солената морска вода субстанцията се превръща в твърд, подобен на камък обект, който се изхвърля на брега от вълните.

След това тези отпадъци от храносмилателния тракт на кашалотите се събират и преработват в субстанция – фиксатор, позната амбра. Благодарение на амбрата ароматът на парфюмите върху кожата се запазва за по-дълго време.

Този  традиционен метод на добив на ценната амбра обаче е бавен, скъп и несигурен. Новооткритият ген в балсамовата ела от друга страна е много по-ефективен в производството на естествени съставки, които да направят добива на амбра по-евтин и устойчив, твърдят изследователите.

В момента откритието и свързаната с него технология са в процес на комерсиализация.

Водещи

Най-четени