Как да разберем какви ни ги говорят извънземните? 16.05 | 13:44

Спокойно, вече има алгоритъм

От Антония Михайлова

Професорът по изчислителни и креативни технологии Джон Елиът от университета на Лийдс във Великобритания е изобретил алгоритъм, с който може да се разшифрова езикът на извънземни създания.

"Произнасяните от нас звуци и използваните знаци са само защитен слой на повърхността на общуването. Структурата под нея е подобна във всички езици. Когато сравних структурите на английския и китайския език, те се оказаха почти идентични. Дори в езика на делфините тя е подобна, макар и на високи честоти", отбелязва проф. Елиът.

Изследването на учения започнало през 1998 г. Следващата година към работата му проявили интерес от Института по търсене на извънземен разум SETI. Казват, че това вдъхновило Елиът да продължи работата си. За да разбере природата на езика, той се заел с изучаване на 60 езика едновременно. Сравнил структурите и честотата на думите и създал алгоритъм, който може да влезе в употреба на всеки.

"Извънземният живот може да се търси на близки до нашата планета звезди, такива като Алфа Центавър. Това ще позволи активния обмен на мнения между хората и извънземните. Ежедневно откриваме нови планети, има вероятност от съществуването на живот на всяка. Трябва да сме готови за това. Дори за да изпратим сигнал със съдържание "Има ли някой тук?", разказва Елиът.

Един от най-близките до извънземните бил сигналът "Воу", прехванат от обсерваторията в Охайо през 1977 г. Нещо подобно сме получили три пъти през март 2003 година. "Това беше сигнал, който вероятно използват извънземните с честота, на която водородът поглъща и изпуска фотони. Всяка следваща честота беше по-ясна и висока от предишните", отбелязва проф. Елиът.

Водещи

Най-четени