Как изглежда "опашката" на черната дупка 14.11 | 12:52

Астрономите за първи път видяха подобно нещо

От Антония Михайлова

Астрофизиците за първи път успяха да фиксират черна дупка в такова положение, което позволява със съвременни телескопи да се изучи нейният джет, или т.нар. опашка, състояща се от частици висока енергия и електромагнитно излъчване.

Предварителните резултати от наблюденията на изследователите са представени в сп. Nature.

Екип немски астрономи под ръководството на Мария Триго от Европейската южна обсерватория в Гархинг успял подробно да разгледа през 2012 година радиоспектъра на джета, да изучи основните му свойства и да открие в него наличието на "ускорени" водородни йони в хода на наблюденията на двойната система 4U 1630-47.

Този обект представлява черна дупка и голяма звезда, която се върти около нея. Материята от звездата попада постепенно в акреционния диск.

Посоката на джета на 4U 1630-47 е към Земята, което позволило на учените да изучат неговите параметри с орбиталната обсерватория XMM-Newton и наземния телескоп ATCA, разположен на територията на Австралия.

Изследователите успели да направят подробен анализ на спектъра на джета, да му дадат характеристики и да открият в него следи от "ускорени" водородни йони, чието съществуване се поставя под съмнение от много астрономи.

Освен останалото, изучавайки джета и акреционния диск, учените обърнали внимание на поведението на черната дупка, както и на структурата на обектите, които съществено се изменили в паузите между сесиите на наблюдение.

Обяснението на астрономите за това е, че загубата на материя от звездата спътник протича не с постоянна скорост, а периодично, което служи като прекрасно обяснение за различията в данните от XMM-Newton и ATCA.

1105666

Водещи

Най-четени