Как се прави вкусен и диетичен шоколад? 16.08 | 15:32
Учени откриха начин да подменят до 50% от мазнините в шоколада с плодов сок
Химици от университета в Уоруик са успели да извлекат голяма част от кокосовото масло и млечните мазнини в шоколада и да ги подменят с миниатюрни капчици сок с диаметър под 30 микрона. Те успели да влеят сок от портокал и червена боровинка в млечен, тъмен и бял шоколад благодарение техника, позната като "емулсия на Пикеринг".
Самият процес е известен с това, че не позволя на микро капките да се събират в по-големи образувания и да се утаяват на дъното. Наред с това той предотвратява избиването на бледи петна от захар, характерно за дълго съхранявания шоколад.
Важното в случая обаче е, че използваният химически процес не отнема от усещането за консумация на пълноценен шоколад, което му придават мастните съставки. Ефектът е постигнат благодарение на техника, която поддържа непроменени нивата на Polymorph V – субстанция с кристалната структура, която придава на шоколада неговата лъскава и здрава структура, но по същото време му позволява да се топи меко в устата.
Крайният продукт, създаден от химиците от Уоруик, не е задължително да има плодов вкус - съществува и възможността вместо сок да бъде използвана смес от вода и малки количества аскорбинова киселина (витамин C). По този начин продуктът би запазил оригиналният си вкус.
За създаването на вкусния и диетичен шоколад изследователите използвали разрешени от хранителната индустрия субстанции. Това означава, че в бъдеще емулсията на Пикеринг може да се превърне в стандартен процес в производството на любимият десерт.
Водещи
-
България е сред най-търсените туристически дестинации за гърците по празниците
"Добро обслужване на логични цени и интересни места за посещаване", това заявяват гръцките...
24.12 | 18:00
-
Добрият старец напусна дома си в Арктическия кръг и се качи на шейната, за да посети очакващите го деца
Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана, по-известно като NORAD, проследява...
24.12 | 17:40
-
Балканите в снежен капан: Токови аварии и затворени пътища
Босна, Сърбия и Хърватия забраниха движението на тежкотоварни превозни средства и наложиха...
24.12 | 17:20
-
Нов живот за кораборемонтната дейност край Русе се задава с амбициозен проект
Проектът ще бъде реализиран на километър 488,900 по течението на река Дунав, където в миналото...
24.12 | 17:00
Най-четени
-
Традиции и обичаи на Бъдни вечер
Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на стаята, под...
24.12 | 09:40
-
На колко градуса се пече идеалната ПИТКА?
Как обаче да я приготвим? Бялата содена питка може да е пухкава и вкусна. Тайната й се крие в...
24.12 | 12:00
-
Валежите ще продължат и днес
Температурите ще останат в широки граници, минималните - от минус 1° до плюс 9°, в София –...
24.12 | 09:04
-
Според 75,9% от българите е по-добре този парламент да състави правителство
Има и принципно обществено становище срещу поемането на нови задължения и по-висок бюджетен...
24.12 | 15:20