Каква е връзката между паяжините и музиката? 09.12 | 14:43

Учени от МIT създадоха математически модели, свързващи наглед несравними области

От Георги Георгиев

Благодарение на нова математическа методология, изследователи от MIT са създали строго научен метод, който нагледно показва общите черти между физичната структура на копринената нишка на паяците и звуковата структура на мелодиите.

Чрез прилагането на този метод специалистите установили, че строежът и на двата обекта се отнася към функциите им по един и същи начин.

Сравнението между двете на пръв поглед несравними области било проведено стъпка по стъпка. То започнало с анализ на основните градивни елементи на нишката на паяка и на музиката – съответно аминокиселините и звуковите вълни. Впоследствие анализът се разпрострял до бета нанокомпозитите (вторичната структура на протеините, състояща се от повтарящи се йерархични модели) и до музикалните рифове (повтарящи се структури от ноти и акорди).

Резултатите от математическия анализ показали, че структурните модели били по подобен начин свързани със здравината на нишката на паяка и с хармоничността на рифовете. Това означавало, че нарушаването на строгата поредност при молекулите (в нишката) и при нотите (в мелодията) води съответно до отслабването на здравината при първата и нарушаването на хармонията при втората.

Макар че сравняването на паешката коприна с музикалните композиции може да изглежда повече като капризна приумица, отколкото като пробив, то математиката, която стои зад метода, дава качествено нов инструмент за строги сравнения между открития в различни научни области.

Подобни аналогии биха помогнали на иженерите в бъдеще да разработят свръхлеки и здрави материали, които да използват повтарящите се модели от прости градивни единици, открити е биологични продукти като коприната на паяците.

С този метод учените биха достигнали и до нови прозрения за биологичните системи, чрез сравняването с модели, откривани в музиката и другите форми на изящните изкуства.

Водещи