Какво е да си студент-предприемач? 08.11 | 17:16

Студенти от четири университета представиха проектите си за иновативни продукти и услуги

От Георги Георгиев

Иновативни идеи и възможностите им за реализация в областта на дизайна на мебели, енергийната ефективност, градската среда и онлайн услугите и други бяха представени по време на заключителната конференция по проекта "Създаване и развитие на центрове за насърчаване на предприемачеството във висшите училища в България” на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕТ).

Проектът на МИЕТ се реализира в периода ноември 2009 г.- ноември 2012 г. и е на стойност 726 840 лв. В рамките му са обучени по предприемачество повече от 1300 студенти, създадени са 15 студентски и 13 учебно-тренировъчни фирми, проведени са 13 конкурса по предприемачество и 67 студенти са подпомогнати с награден фонд.

"Изключително важно е да се работи с младите хода в България и да се развива предприемаческият дух, защото той гарантира развитието на икономиката и един съвременен начин на мислене. Тогава ние ще можем сами да създаваме съдбата си и няма да чакаме от държавата да се грижи за нас."

С тези думи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се обърна към студентите, участвали в проекта на МИЕТ. Той лично се убеди в предимствата на част от показаните мебели с иновативен дизайн.

"Обучението на младите хора в България в предприемачески дух и умения е част от политиката на МИЕТ за насърчаване на предприемачеството и подкрепа на малкия и средния бизнес. Да започнеш бизнес в условията на икономическа криза е едновременно и шанс, и предизвикателство за младите предприемачи", каза още министърът и допълни, че за изминалите три години министерството е отпуснало 730 хиляди лева.

Добрев обеща, че за следващия програмен период 2014-2020 г. отново да бъдат заделени средства за подобни инициативи, тъй като по неговите думи, те са изключително важни.

В проекта участваха студенти от центрове, създадени в четири висши учебни заведения в България – Лесотехнически университет-София (ЛТУ), Технически университет-Габрово, Технически университет- София, филиал Пловдив и Висше училище Международен колеж-Добрич.

По време на днешните демонстрации в Руския културно-информационен център бяха показани иновативни мебели с широко приложение, разработени от различни екипи. Един от проектите, които в вече е в процес на реализация, е на студенти от Лесотехническия университет. По него в момента се реконструира подлез на бул. "Ботевградско шосе" в София.

С подкрепата на район "Лозенец" в столицата пък ще бъде реализиран друг проект за фитнес на открито, създаден също от възпитаници на ЛТУ. Представени бяха и онлайн проекти на фирми, регистрирани от студенти във Варна, Габрово и Пловдив.

Водещи

Най-четени