Какво кръжи около умиращите звезди? 25.04 | 16:48

Белите джуджета са звезди в края на живота си, но данни подсказват, че около тях е възможно да кръжат обитаеми планети

От Кремена Бедерева

Белите джуджета са звезди в края на живота си, но данни подсказват, че около тях е възможно да кръжат обитаеми планети, оповестиха израелски учени, цитирани от UPI.

Дан Маоз от Института по физика и астрономия към университета в Тел Авив заяви, че напреднали технологии, които ще бъдат достъпни след десетилетие, могат да позволят откриването на биомаркери, включително кислород и метан, около подобни планети.

Въпросните биомаркери подсказват за наличие на живот, уточнява БТА. Маоз и колегата му Ави Льоб са на мнение, че космическият телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА, който трябва да бъде изстрелян през 2018 г., ще може след неколкочасови наблюдения да открие кислород и вода в атмосферата на подобна на Земята планета, орбитираща около бяло джудже, т.е. това ще му се удаде по-лесно, отколкото ако става дума за подобна на Земята планета, орбитираща около звезда като Слънцето.

"Когато подобна на Земята планета кръжи около нормална звезда, трудността е свързана със слабостта на сигнала, който сякаш е скрит в блясъка на звездата, поясни Маоз. Този блясък е значително по-малък, ако звездата е бяло джудже."

В търсенето на извънземни биологични подписи първите звезди, които ще изследваме, ще са бели джуджета, увери Льоб. Ако всички нужни условия са налице, ще можем да открием признаци на живот на планети, орбитиращи около бели джуджета, като използваме телескопа "Джеймс Уеб", който е проектиран да извършва наблюдения в инфрачервения спектър на светлината, отбеляза Маоз.

Водещи

Най-четени