Какво откри Curiosity на Марс? 28.11 | 17:18

Откритието на марсохода преди седмица може да разкрие загадката дали на Червената планета има живот

От Кремена Бедерева

Американският марсоход Curiosity откри на Червената планета прости органични молекули. Това съобщи на специализирана конференция в римския университет "Сапиенца" Чарлз Елачи, ръководител на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, отговарящ за изследователската мисия, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Разбира се, засега това са предварителни изводи, които се нуждаят от потвърждение", уточни специалистът. Той информира, че всички данни в пълен обем ще бъдат на разположение на Лабораторията за реактивни двигатели на 3 февруари.

Елачи подчерта, че става въпрос именно за органични, а не за биологични молекули. Curiosity не разполага с апаратура, която може да разпознава биологичните форми", отбеляза той.

Ако информацията, че на Марс има органични молекули бъде потвърдена, това ще позволи на специалистите да се доближат към разкриването на загадката дали на Червената планета има някаква форма на живот.

Американският марсоход Curiosity кацна на Червената планета на 6 август.

Главната цел на тази експедиция е да се опита да открие дали там някога са съществували условия за зараждане на живи организми. Проектът се осъществява от НАСА и е погълнал 2,5 милиарда долара.

На 21 ноември бе съобщено, че Curiosity направи откритие, което според учените ще влезе в учебниците по история. С помощта на Инструмента за анализи на проби (SAM), който учените от НАСА инсталираха на самоходната марсианска лаборатория, бе забелязано нещо интересно в почвените проби.

Водещи

Най-четени