Какво според вас може да е това? 21.11 | 11:58

Телескопът "Чандра" надникна в центъра на Млечния път

От Антония Михайлова

Орбиталният телескоп "Чандра" и радиоастрономическата обсерватория VLA за първи път успяха да видят джетовете, излизащи от свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика.

Благодарение на това учените са определили, че нашата звездна система в недалечното минало не се е сблъсквала с големи галактики, съобщава НАСА.

Джетовете – струи частици с висока енергия и електромагнитно излъчване – са откривани в цялата Вселена. Те се изпускат от млади звезди и черни дупки. В центъра на нашата галактика се намира свръхмасивната черна дупка Стрелец А* (Sgr A*) – тя е около четири милиона пъти по-тежка от Слънцето и е разположена на 26 000 светлинни години от Земята. Учените преди смятаха, че и тя изпуска джетове, но не можеха да ги разгледат поради газово-праховите облаци, "обгръщащи" центъра на Млечния път.

Сега учените са успели да "разгледат" джетовете на Sgr A* с помощта на рентгеновия телескоп "Чандра": изследователите са съпоставили 17 снимки на черната дупка, направени от 1999 до 2011 г. Така те са видели джетовете, чиято посока се оказала успоредна на оста на въртене на галактиката.

Тъй като на теория посоката на джетовете съвпада и с оста на въртене на черната дупка, астрономите са направили извод, че оста на Sgr A* и нашата звездна система съвпадат. Ако нашата галактика се е сблъсквала с други в недалечното минало, а черните дупки в техните центрове бяха се слели със Sgr A*, струите можеше да сочат във всички посоки.

Учените забелязали също, че джетовете, изхвърляни от Sgr A*, попадат в горещия газ около нея – така се появяват рентгеново лъчение и ударна вълна. Сега джетовете на Sgr A* са доста слаби, тъй като самата черна дупка поглъща малко обекти.

"Ние знаем, че тази гигантска черна дупка преди активно е поглъщала околното вещество. Когато тя отново се активира, джетовете може да станат съществено по-ярки", казва Фредерик Баганоф от Масачузетския технологичен университет, цитиран от РИА Новости.

Водещи

Най-четени