Карта показва произхода на нациите според ДНК на хората 18.02 | 21:42

Тя дава подробности за историята на генетично смесване между всички групи в Европа

От Боян Кърпачев

Виртуална карта показва подробно генетичните истории на 95 различни популации по целия свят. По нея могат да се наблюдават вероятните генетични въздействия на европейския колониализъм, Монголската империя, както и смесването на европейските търговци с хора от Китай в близост до Пътя на коприната.

Интерактивната карта е съставена от изследователи от Оксфордския университет и University College London. Тя дава подробности за историята на генетично смесване между всяка от 95-те групи в Европа, Африка, Азия и Южна Америка и обхваща последните четири хилядолетия.

За да стане факт това проучване, изследователите разработили сложни статистически методи за анализ на ДНК на 1490 лица от 95 групи от цял свят. В резултат на това, проучването едновременно идентифицира, датира и характеризира генетичното смесване между популациите.

"ДНК наистина има силата да разказва истории и да разкрива подробности за миналото на човечеството", казва д-р Саймън Майърс от Катедрата по Статистика в Университета Оксфорд, ко-автор на проучването.

"Много от нашите генетични наблюдения съвпадат исторически събития. Например ДНК на хората от Китай започва да се смесва с това на европейците около 1200 г.пр.Хр. Първоизточникът на това ДНК може би са търговците, пътуващи по Пътя на коприната".

"Всяка популация има определена генетична "палитра", казва д-р Даниел Фалуш от Института Макс Планк. "В много случаи близки по география народи могат да имат изненадващо различни източници на смесване."

"Разбирането за генетичните сходства и различия между човешките популации е от ключово значение за общественото здраве", казва д-р Саймън Майерс. "Някои групи са с по-голям риск от някои болести, отколкото други. Ефикасността на различни лекарства също се различава значително", четем в публикация на сайта на университета.

Картата е достъпна тук.

Водещи

Най-четени