Като няма отърване от хлебарките, превърнете ги в киборги! 11.10 | 07:27

Специални устройства трансформират домашните твари

От Антония Михайлова

През ноември в САЩ стартират продажбите на 99-доларов комплект, който ще позволи в домашни условия да се превърне хлебарката в радиоуправляем киборг. Компанията Backyard Brains предлага включващ се към мустаците на ненавижданото насекомо микроконтролер, който чрез Bluetooth ще насочва животното в нужната посока, пише The Daily Mirror.

Уредът има малки размери и се поставя върху гърба на хлебарката. За опити се препоръчва използването на големи хлебарки от рода Blaberus, които впрочем, ако си нямате, можете да си закупите от същата компания.

Два електрода се съединяват с мустаците на противното пълзящо, след което управляемият микроконтролер подава чрез електродите стимулиращи сигнали към невроните на мустаците. Сигналите от мустаците се интерпретират от нервната система на насекомото като сблъсък с препятствие и то започва да се обръща наляво или надясно в зависимост от това кой мустак се е докоснал до предмета или е получил импулс.

Специално приложение за смартфони позволява на всеки притежател на умен телефон да експериментира с амплитудата и формата на импулсите, изучавайки способността на нервните клетки да реагират на различни сигнали. В режима на активно управление на екрана на екрана се появява схематична рисунка на насекомото. За обръщането на хлебарката е необходимо да се докосне съответната страна на рисунката с пръст.

Приспособлението с микроконтролера и електродите може да се свали от хлебарката без вреда за животното, а поставянето му според специалистите е по силите на повечето неспециалисти.

Все пак разработчиците признават, че след известно време (около няколко минути) хлебарките престават да реагират на командите, но с промяна формата на импулсите този ефект може да се минимизира.

И така, вижте как хлебарката се превръща в киборг и може би ще ви дойде наум какво точно приложение да ѝ намерите:

Водещи

Най-четени