Китай разработи бърз неутронен ядрен реактор 26.07 | 07:05

Учените смятат, че чрез него ще могат да намалят радиоактивните отпадъци

От Елена Кирилова

На 22 юли Китай обяви, че е направила пробив в т. нар. "четвърто поколение" ядрени реактори, които евентуално могат да намалят зависимостта от внос на уран, съобщава PhsyOrg.com.

Експерименталният бърз неутронен реактор е резултат от повече от 20 години изследвания. Надеждите на учените са, че той ще може да помогне за намаляването на радиоактивните отпадъци от ядрената енергия, обяви Китайският институт по атомна енергия.

Китай е деветата страна, която разработи бързонеутронен реактор, който използва урана 60 пъти по-ефективно, отколкото нормалния реактор.

Пекин увеличи инвестициите си в ядрена енергия в опит да слезе от водещото място в света по изхвърлени въглеродни емисии и да намали силната зависимост на страната от въглищата, които използва за задоволяване на 70% от енергийните си нужди.

Но урановите резерви на Китай са ограничени, което означава, че ще се наложи внос на много по-големи количества с напредването на гражданската ядрена програма.

Към настоящия момент страната разполага с 14 ядрени реактора и се изграждат повече от две дузини нови с цел до 2020 г. да започне да получава 15 % от нужната й енергия от възобновяеми източници

Според Световната ядрена асоциация страната цели да увеличи ядрената си мощност до 80 гигавата до 2020 г. от настоящите 10,8 гигавата.

Новият реактор от четвърто поколение е разположен в близост до Пекин и е с капацитет от едва 20 мегавата. Друг наскоро пуснат ядрен реактор пък е с капацитет от повече от един гигават (1000 мегавата).

Освен всичко друго Пекин обеща да подобри спешните процедури и стандартите за строителство на атомни електроцентрали, след като опустошителното земетресение в Япония и последвалото го цунами предизвикаха ядрена криза.

Водещи

Най-четени