Китай се снабдява с уран за 3000 години напред 04.01 | 14:16

Учени създадоха технология, която би увеличила многократно капацитета на ядреното гориво

От Георги Георгиев

Китайски физици създадоха технология за преработка на използвано ядрено гориво, която притежава потенциала да разреши проблема със снабдяването на страната с уран, предаде Ройтерс, позовавайки се на китайската държавна телевизия.

Технологията, тествана във фабрика в пустинята Гоби, позволява многократното използване на отработеното ядрено гориво. С нея капацитета на използвания уран може да бъде повиши до 60 пъти. Така съществуващите резерви на Китай от уран, възлизащи на 171 хиляди тона, ще стигнат за следващите 3 000 години, съобщава китайската медия.

Независими учени обаче оспорват китайския успех с аргумента, че комерсиалното използване на отработеното ядрено гориво е свързано с редица сериозни пречки като висока цена на технологията и процеса, рискове от радиоактивно замърсяване и др.

Китай, подобно на Франция, Великобритания и Русия активно поддържа развитието и използването на технологии за преработка на на ядрените отпадъци като средство за справяне със силно радиоактивните изотопи в отработеното гориво.

Днес страната планира масивна кампания за въвеждането на ядрената енергия. Целта е да се намали зависимостта й от вноса на въглища и петролни продукти от трети страни.

До 2020 г. Китай предвижда да разполага централи, чиято обща ядрена мощност ще достигне 40 гигавата. Правителството дори дава индикации, че до тогава този капацитет може да бъде удвоен до 80 гигавата за нуждите на бързо растящата икономика.

Ако китайските планове се развият по предвидения начин начин, 60% от урана, необходим за китайските атомни централи, ще бъде доставян от чужбина в края на десетилетието, споделят китайските специалисти.

Водещи

Най-четени