Китай ще прави от Луната "Звезда на смъртта" 10.12 | 12:22

База на естествения спътник ще изстрелва бойни ракети и изследователски кораби

От Антония Михайлова

След успешния старт на първия китайски луноход "Нефритеният заек" към естествения спътник на Земята експертите от Поднебесната империя вече имат самочувствието на покорители на Космоса.

Представители на Центъра за изследване на Луната при китайското Национално космическо управление съобщиха, че към 2050 година планират да създадат ракетна база на естествения земен спътник.

Оттам ще се пускат бойни ракети и изследователски кораби за пилотирани и безпилотни мисии по усвояване на Близкия и Далечния космос. Там ще се водят и изпитания на нови видове оръжия.

В западната преса се шегуват, че китайците планират да направят от Луната "Звезда на смъртта" като от сагата на Джордж Лукас "Междузвездни войни". Асоциацията се набива на очи, но за разлика от Дарт Вейдър представителите на КНР, слава Богу, не планират да взривяват планетата с гигантски лазер.

Засега се водят преговори за възможна предислокация на Народноосвободителната армия на Китай на Луната. Безспорно до вземането на окончателно решение предстоят още много изследвания и получаването на сума ти разрешения.

Ако замисленото от китайците стане реалност, американците определено ще се разстроят, тъй като изначално идеята за "Звезда на смъртта" си е тяхна, пък ще я реализира Китай.

Президентът на Китайската народна република Цзинпин заяви, че му се иска страната му да се утвърди като космическа свръхдържава и за тази цел вече са взети всички възможни мерки.

Японците също не дремят и заявиха наскоро за нови планове за естествения спътник на Земята.

Техните цели са по-хуманни и са вследствие на разрушителното земетресение и последвалото цунами през 2011 година, поради което се налага Страната на изгряващото слънце да търси алтернативни източници на енергия. Частната компания Shimizu предложи да се обвие Луната в пръстен от слънчеви батерии, а енергията, получавана от тях, да се транслира на Земята.

Водещи

Най-четени