Китайските астронавти може да минат на диета от червеи 26.05 | 12:37

Може да изглеждат отвратително, но всъщност това е най-чистият и здравословен източник на храна, отбелязват експериментатори

От Антония Михайлова

В Китай приключи уникален експеримент. Трима доброволци от Пекинския университет по аеронавтика и астронавтика – две жени и мъж – прекарали три месеца в херметична камера, като се хранели с брашнени червеи и растения. Целта на учените е да разберат може ли подобна богата на белтъчини храна да се използва за продължителни космически командировки.

Изпитанията се провеждали в автономната лаборатория Moon Palace 1, състояща се от една жилищна секция и две камери за растения. Изкуствената екологична система е предназначена за имитация на условията на околната среда, подобни на тези, които съществуват на Земята. Moon Palace 1 е първата в света и третата в света биорегенеративна база за поддържане на живот.

Изследователите отглеждали червеи и други насекоми и растения в лабораторията. Те използвали различни сосове и подправки, за да направят блюдата от червеи по-апетитни.

Според учения Ху Давай, по време на целия експеримент, който продължил общо 105 дни, участниците, които били на "червеева диета", изглеждали "здрави и щастливи".

"ООН препоръчва брашнени червеи за гладуващите в бедните региони, такива като Африка, и ние си помислихме: "А защо да не ги използваме в храната на астронавтите", обяснява той.

Тази идея обаче не предизвиква ентусиазъм сред западните им колеги. Там, макар и да признават, че червеите са богат източник на белтъчини (76%), в същото време отбелязват, че необходимостта да се прибягва до подобна храна само би понижило моралния дух на астронавтите.

Отбелязва се, че доброволците имали нужда от известно време, за да се приспособят към подобна диета, тъй като никой от тях преди това не се бил прехранвал с червеи. "На пръв поглед червеите може да изглеждат отвратително, но всъщност това е най-чистият и здравословен източник на храна", уверява Давай.

Водещи

Най-четени