Ключът за развитието на човечеството - бабите и дядовците? 05.12 | 13:43

Според последните проучвания, бабите и дядовците са "виновни" за оцеляването ни през годините

От Кремена Бедерева

Няма нищо по-хубаво от това да станеш баба – това изречение най-вероятно може да се чуе от почти всеки човек, който вече е създал семейство и деца и се радва на своите внуци. Много често бабите и дядовците прекаляват с вниманието си към внуците си, грижат се за тях, съветват ги с купища мъдрости и какво ли още не.

Но, изглежда, бабите и дядовците имат по-решаваща роля за оцеляването на вида.

Тяхната практическа и финансова подкрепа неизменно е в помощ на младежите както здравословно, така и духовно, докато тяхната любов и способностите им да изслушват помага на децата и тийнейджърите в трудни периоди, като например – развод на родителите им.

Заключенията идват от швейцарски и австралийски изследователи, които анализирали предишни проучвания от цял ​​свят, за да идентифицират ролята на бабите и дядовците. Няколко изследвания са свързали бабите с оцеляването на вида, пише британският в. Daily Mail.

Така например, анализ на резултатите от Финландия установява, че децата, чиито баби са все още сравнително млади, когато са се родили, е по-вероятно да живеят по-дълго, отколкото младите хора с по-възрастните баби.

Бабите по майчина линия пък – майката на детето на майката, има особено роля в отглеждането. Според изследователите това е така, защото майките се чувстват по-сигурни, в сравнение с който и да е друг роднина, когато детето им е отглеждано от човек с генетична връзка с детето.

Според проучването, дядовците по майчина линия се грижат най-много след бабите за децата, следвани от бабите по бащина линия. Дядовците по бащина линия пък генетично показват най-малко интерес, според изследването, публикувано в сп. Psychological Science reports.

Изследователят Дейвид Кол от Университета в Западна Австралия пък смята, че бабите и дядовците са мотивирани от мисълта, че някой ще се грижи за тях, когато самите те остареят. Ако това е така, те обръщат повече внимание на децата на децата им, които е най-вероятно да предприемат тези мерки в бъдеще.

Децата не просто се възползват от по-добро физическо здраве, ако баба или дядо се грижат за тях, но и емоционалната подкрепа е от огромно значение. Бабите и дядовците могат да действат като "буфери", успокоявайки младежите при развод и проблемни бракове на родителите.

Но родителите не трябва все пак да прекаляват – според изследванията, оттеглянето на твърде много време за грижа и отглеждане на внуците може да изтощи бабите и дядовците.

Водещи

Най-четени