Кое e общото между Рапунцел и Леонардо да Винчи? 13.02 | 15:38

Или защо изучаването на физиката, стояща зад прическата тип „конска опашка“, не е поредната приумица на ексцентрични физици?

От iNews.bg

От Леонардо да Винчи и Братя Грим насам странните свойства на човешката коса са били обект на непрестанен интерес за науката и изкуствата.

Сега физици от университета в Кеймбридж са подходили систематично към темата. Те са анализирали количествено къдравината на човешкия косъм и са разработили математическа теория, която дава обяснение на формата на прическата тип "конска опашка".

Техните резултати, даващи обяснение за разпределението на космите във вързаната с ластик коса, ще намерят практическо приложение в редица области – от текстилната индустрия, през компютърната анимация до козметичните продукти.

За да извлекат уравнението на конската опашка, учените взели няколко изходни фактора като здравината на космите, ефекта на гравитацията върху тях, както и присъствието на случайната начупеност, характерна за човешкия косъм. Така прилагайки една нова величина, наречена "Число на Рапунцел", физиците създали уравнение, което може да се използва за предсказване на формата на която и да е конска опашка.

Според учените разбирането на физиката, стояща зад формата на конската опашка, има важно приложение върху анализа на множество структури, направени от нишки и подредени по произволен начин като вълна или кожа.

Изследването ще бъде от полза и на специалистите по компютърна анимация, за които анимирането на коса винаги е било предизвикателство.

"Нашите открития разширяват някои основни парадигми в статистическата физика и показват как те могат да се използват за разрешаване на проблем, който озадачава учените и хората на изкуството от времената на Леонардо да Винчи насам" обяснява ръководителят на проекта проф. Рейнолд Голдщайн.

Още преди 500 години големият италиански учен е отчел странното, подобно на флуид поведение на косатата и го е отразил в един от бележниците си.

Най-четени