Кой даде най-много пари за иновации през 2009? 04.11 | 07:33

Лидер по инвестиции е швейцарският гигант Roche

От Нели Минчева

Рецесията се отрази силно върху разходите на световните компании за изследователска и развойна дейност (research and development – R&D). Изключение като че ли правят швейцарските компании, като по-специално фармацевтичният гигант Roche се озовава на първа позиция в света по размер на направени инвестиции в тази посока през миналата година.

Преди това лидер в своеобразната класация беше японският автомобилен производител Toyota, показва проучване на консултантската група Booz & Co.

През 2009 г. Roche е увеличила инвестициите си R&D с близо 12% до 9,1 млрд. долара. Toyota пък ги е намалила с около 20% до 7,8 млрд., с което слиза на четвърто място сред най-големите инвеститори в иновации.

При изготвянето на проучването са наблюдавани данни от общо хиляда компании по света.

На втора и трета позиция в подреждането са съответно софтуерният производител Microsoft и финландският гигант Nokia.

Като цяло инвестициите в изследвания и развитие са намалели с 3,5 на сто през 2009 и са достигнали 503 млрд. долара. Най-големият спад е отчетен в автомобилната индустрия, а също и в информационните технологии и електрониката.

По региони китайските и индийски компании регистрират най-силен растеж на отделените пазари за иновации, но все още на общия фон вложенията им не са особено големи (около 1% от всички). Най-значителни суми се отделят в Северна Америка (38% от всички инвестиции), Европа (32%) и Япония (23%).

Водещи

Най-четени