Кой е първият в света слънчев платноход? 07.12 | 21:35

Признанието бе връчено официално на японския космически апарат IKAROS

От Георги Георгиев

Книгата на рекордите на Гинес официално призна японския космически апарат IKAROS (Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation Of the Sun) за първия истински слънчев платноход в света, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на японски медии.

IKAROS бе изстрелян в космоса през май 2010 година. Апаратът представлява цилиндър с дължина 80 сантиметра и с диаметър 1,6 метра.

След като беше изстрелян с японска ракета, IKAROS разгъна своите "мачти", а след това със завъртане около оста си опъна в тях квадратно платно мембрана, чиято страна е дълга 14 метра.

Дебелината на самото платно е 10 пъти по-малка от тази на човешки косъм. Самият апарат се намира в центъра на платното. По технически параметри площта на IKAROS е 200 квадратни метра, дебелината на платното е 7,5 микрометра, а масата на цялата конструкция не надхвърля 500 грама.

Платното мембрана успешно улавя слънчевия вятър. Като променя степента на отражението на слънчевите лъчи, IKAROS може без гориво и двигател да ускори или да забави придвижването си, а също и да промени посоката му. Силата на слънчевия вятър върху платното е нищожна. В безвъздушното пространство обаче това е достатъчно за придвижването на неголям апарат.

По данни на японската космическа агенция JAXA сега апаратът се движи по орбита около Слънцето и в следващите години може да достигне района на Юпитер.

Слънчевият платноход, използващ налягането на светлината за привеждане на космическия апарат в движение, е описан още през 20-те години на миналия век от съветския учен Фридрих Цандер, припомнят от БТА.

Технологията е смятана за една от най-перспективните за бъдещите междупланетни пътешествия в пределите на Слънчевата система, тъй като подобен космически апарат не изисква на борда му да има големи количества гориво.

Водещи

Най-четени