Кола ще чете мислите на шофьора 28.09 | 15:27

Швейцарски учени и инженери на Nissan работят върху кола, която ще отгатва и реагира на намеренията ни на пътя

От Георги Георгиев

В бъдеще мисълта дали да завиете наляво ще бъде нещо повече от просто мисъл. Изследователи от японския автомобилен гигант Nissan и Швейцарският технологичен университет (EPFL) разработват коли, които сканират мислите на шофьора и приготвят возилото за следващия ход, се казва в прессъобщение на компанията.

"Идеята е да смесим в едно интелигентността на шофьора и на превозното средство като начин да елиминираме "конфликтите" между тях, което ще доведе до по-безопасна среда на движение", казва ръководителят на проекта Жозе Милан, професор в EPFL.

Проектът комбинира методи за измерването на мозъчната активност при дадена мисъл, движенията на очните ябълки и системи за сканиране на средата около колата. Всичко, което ще спомогне на системата за управление да предвиди по-добре следващото движение на шофьора.

Анализирайки постъпващата информация, возилото ще се приготви за маневрата, като според случая ще забавя скоростта или ще се позиционира на правилното място върху пътното платно.

Говорител на EPFL заяви, че разработката на "умната" автомобилна система ще продължи четири години, като в края на този период най-вероятно ще бъде създаден работещ прототип.

Водещи

Най-четени