Колко студено ще бъде утре? 08.02 | 08:31

Иновационен куб ни позволява буквално да усетим каква ще бъде температурата навън

От Георги Георгиев

Искате ли да почувствате колко точно ще бъде студено утре сутринта, докато пътувате за работа? Ако отговорът ви е "да", то хаптичният куб на младия изобретател Роб Годшоу е точно за вас. Независимо дали ще бъде поредното щуро изобретение или ще се превърне в тотален хит, кубът успя да привлече вниманието на техноманиаците по света.

Наречено от създателя си криоскоп (Cryoscope), новото устройство ще ни позволи буквално да усетим с пръстите си каква ще бъде температурата навън на следващия ден, ако вярваме на синоптичната прогноза.

Така към чисто умозрителните данни за времето, които получаваме под формата на числа и на символи от метеорологичната карта, се прибавя инструмент, който буквално ще пренася част сетивата ни в бъдещето.

В сърцето на куба стои платформата с отворен код Arduino, която контролира целия процес и свързва куба с интернет. За да почувства утрешният студ или жега, потребителят трябва да вкара информацията за местоположението си в уеб базирано приложение. Криоскопът автоматично ще намира нужната му информация от метеорологичната прогноза за следващия ден и съответно ще се нагрее или охлади до прогнозната температура.

Във вътрешността на криоскопа е разположен термоелектричен елемент, който изпомпва топлина навътре и навън, обяснява Годшоу. В системата са добавени охлаждащ вентилатор и топлоотвеждащ радиатор. В неутрално състояние на кубът е нагрят до 30°C – температура, която се определя от кожните рецептори за топлина като неутрална. При работа кубът се самонастройва допълнително с помощта на разликата между прогнозираната температура и стайната (23°C ).

Водещи

Най-четени