Колко точно автори има Библията? 18.10 | 12:08

Компютърен алгоритъм хвърля допълнителна светлина върху тайните на Светото писание

От Георги Георгиев

Група от израелски изследователи са създали компютърен алгоритъм, с който да се декодира една от най-важните книги за западната култура - Библията, съобщава Discovery.

Получените резултати са сходни с изводите на учените, че Книгата съдържа стилове на писане, дефинирани като църковен и мирянски. Алгоритъмът е способен да анализира стиловете на писане, открити в различните части на Мойсеевото петокнижие - Битие, Изход, Левит, Числа и Второзаконие.

Програмата работи като сравнява набори от синоними в различни части от текста заедно с функционални думи, като предлози. След това тя анализира разпределението на най-често срещаните думи в Библията. Чрез откриването на групи от думи, които са общи за всеки два стиха програмата успява да ги групира според използвания стил.

За да тестват ефективността на алгоритъма, изследователите от университета Бар-Илан са го приложили върху две от книгите книги от Стария завет - на пророк Йеремия и на пророк Йезекиил, за които било сигурно, че са писани от различни автори.

Предварително те размесили текстовете, след което алгоритъмът успял да ги разграничи правилно с точност от 99%.

Учените наблягат на факта, че програмата не може да каже с точност колко точно автора има библията, но може да покаже къде стиловете на писане се променят. Той се основава не върху самото повествование и авторово мнение, а върху критерии, които не могат да бъдат интерпретирани многозначно.

Сам себе си този факт може да хвърли светлина върху споровете за авторството на Светото писание.

 

Водещи

Най-четени