Компактен екзоскелет ни дава силата на тежкоатлети 09.01 | 18:07

Разработката е дело на японски специалисти от Panasonic

От Георги Георгиев

Специалисти на японската корпорация Panasonic са разработили компактен екзоскелет, позволяващ на човек без усилия да вдига тежести до 60 килограма, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на публикации в японските медии.

До неотдавна думата "екзоскелет" бе добре позната само на любителите на научната фантастика. Изобретението на японските учени представлява костюм с твърда външна обвивка.

Централен компютър управлява специално поддържащо устройство от гъвкави ленти, които се закрепват към всеки крайник на човека, а също ръце-манипулатори.

Целият този комплекс изпълнява функциите на опорно-двигателен апарат, намалява натоварването на мускулите и едновременно с това увеличава силата на човека, отбелазват от БТА.

Разработката е кръстена "Power Loader". Екзоскелетът осигурява голяма свобода при движенията, позволява също да се работи в трудни условия. От Panasonic отбелязват, че разработката им може да се използва дори в костюмите за радиационна защита, затова може да намери приложение при ликвидиране на последиците от аварията в АЕЦ "Фукушима-1".

Японските специалисти вече са започнали работа над нова версия на екзоскелета, която ще даде възможност да се повдигат 100-килограмови тежести.

Водещи

Най-четени