Компютър определя бъдещите бестселъри 14.01 | 17:36

Резултатите са с точност до 84%

От Надежда Стоянова

Ежегодно по целия свят се публикуват толкова много книги, че някои от тях остават познати само за своите автори и техните близки. Издателските къщи обаче не спират да търсят най-правилния начин за промотиране на своите нови четива. Затова със сигурност всички книгоиздатели много ще се зарадват да разберат, че измислиха алгоритъм, който да определя колко успешна може да бъде всяка книга.

Компютърната програма е разработена от Университета Стоуни Брук в Ню Йорк и е наречена "Проект Гутенжерг". Вече има изпробвани над 5000 заглавия, при които са анализирани първите 1000 изречения. Използван е вид стилистичен анализ за няколко жанра и така са установени елементите, които се срещат по-често в успешните книги. Резултатите показали, че точността на метода е до 84%.

Програмата математически изследва използването на думи и граматика. Така учените установили, че в успешните художествени произведения можем много по-често да срещнем предлози и съюзи за свързване на изреченията. Освен това има голям брой съществителни и определения. В тях обаче по-рядко срещаме действия и емоции, пише Times Live.

Водещи

Най-четени