Компютър ще чете мислите ни 08.04 | 15:27

Чипове позволяват на хората да контролират машините с команди, изречени наум

От Георги Георгиев

Четенето на мисли досега е била територия, запазена само за научната фантастика. Американски невролози обаче навлизат дълбоко в тази област със създаването на първия мозъчно-компютърен интерфейс, който позволява на машините буквално да четат мислите ни и да изпълняват команди, зададени наум.

В ново изследване учени от университета във Вашингтон демонстрираха как хората могат да движат курсора върху екран със силата на мисълта.

Технологията може да намери огромен брой приложения при хора, които са изгубили способността си да говорят или да се движат поради една или друга причина, съобщава ScienceDaily.com.

Чрез директно свързване на мозъка с компютър учените демонстрирали, че компютърът може да бъде контролиран с точност до 90 процента без някакво предварително обучение на пациентите. Временните хирургически импланти са поставени в региони в мозъка, които отговарят за речта. Така, изричайки дадена дума или звук наум, участниците в експеримента успявали да движат курсора по екрана.

Досега временните импланти на мозъчно-компютърни интерфейси са били използвани главно за установяване на активността в центровете, отговарящи за движенията на мускулите. Този метод помага за командването на изкуствени крайници, които заместват загубените истински, но не е ефективен при възстановяване на комуникацията.

За разлика от тях, новият имплант анализира честотата и активността на мозъчните вълни в центъра на речта, което му позволява да направи по-точна преценка за дейността на мозъка.

Благодарение на тази система един ден пациентите ще могат не само да контролират например курсора с моторните си дялове, но и да кликват върху определен бутон, изговаряйки наум определен звук.

Следващата стъпка, по която специалистите работят в момента, е създаването на начини за определяне и улавяне на т.нар. "по-високи нива на концептуална информация" - т.е. не само отделни думи, а по-сложни мисли и идеи.

Физическото имплантиране на платката върху мозъка също е максимално опростено. При него е необходимо да се направи отвор в черепа, по-малък от сантиметър. Това значително намалява рисковете от хирургическата интервенция за пациента.

Водещи

Най-четени