Конзолите за видеоигри намериха ново приложение 28.01 | 15:16

С тях вече се лекува посттравматичен стрес

От Нели Минчева

Игрите като цяло се смятат за полезни за здравето, но конзолите за видеоигри съвсем отскоро официално се превърнаха в способ за лечение.

Според психотерапевти благодарение на устройствата успешно може да се преодолява посттравматичният стрес, получен от изключително напрегнати ситуации и преживявания.

По-специално влиянието на използването на конзоли за видеоигри се наблюдава върху войници от американската армия, участвали в операции в Ирак и Афганистан, съобщава АФП.

Създадените за целта игри чрез финансиране от бюджета за военни цели се наричат "Виртуален Ирак" и "Виртуален Афганистан". С тях войниците се поставят в същите условия, при каквито са се намирали по време на операция, обяснява Албърт Ризо, който е ръководител на научния проект.

Всъщност терапевтичните игри са адаптация на симулационната игра Full Spectrum Warrior за конзолата Xbox.

На тези, които се питат защо е нужно войниците да се поставят в същите стресови условия, Ризо отговаря, че при постепенно увеличаване на нивото на стрес при пациентите до поносимо за тях равнище симптомите на напрегнатост отшумяват. Това се случвало при условие че войниците изказват същевременно усещанията си на глас.

За да бъде илюзията пълна, при избухване на бомба или пожар в играта, из стаята, в която се провежда "лечението" се появява пушек и миризма на изгоряло. Според учените така се постигал още по-голям ефект.

На практика иновативното лечение се базира на традиционните терапии, казва Албърт Ризо. Досега най-често пациентите са били карани да обясняват какво се ражда във въображението им, когато са напрегнати, да изразяват на глас притесненията и кошмарите си.

По думите на Ризо обаче има много хора, които не се справят добре с обясненията или с визуализирането на страховете си, и им е нужна помощ.

Водещи