Контролират наноматериал със светлинни сигнали 12.01 | 12:11

Нова технология показва начините, по които светлината може да контролира електрическите свойства на графена

От Георги Георгиев

Нова технология демонстрира начините, по които светлината може да бъде използвана за контролиране на електрическите свойства на графена, съобщава нанотехнологичният сайт nanotechwire.

В проучване физици от Националната лаборатория по физика на Великобритания показват, че когато този забележителен материал се комбинира с определени полимери, неговите електрически свойства могат да бъдат прецизно контролирани посредством потоци светлина.

Тези полимери пазят информацията, предадена от светлината и така графеновото устройство запазва променените си електрически свойства, до момента в който паметта му не бъде изтрита посредством топлина.

Технологичният пробив проправя пътя към създаването на базирани на графена оптоелектрически устройства и високочувствителни сензори, установяващи наличието на дим, отровни газове или всякакви други молекули в помещенията.

Графенът е необичаен двуизмерен материал състоящ се от един атомен слой от въглеродни атоми. Това е най-тънкият и същевременно един от най-здравите материали, познати на човека.

За бъдещето на технологиите, базирани на графена, говори и фактът, че тазгодишната нобелова награда за физика бе присъдена за проучвания относно многобройните потенциални приложения на материала в модерния свят – от високоскоростна електроника до тъчскрийн екраните.

Водещи