Корабът на SpaceX ще побира седем души 20.03 | 14:55

Космическата капсула Dragon ще разполага с капацитета на совалка

От Георги Георгиев

SpaceX е решила да разбие представата за космическите капсули като тесни места, способни да пренесат ограничен брой хора на борда си. По време на съвместна презентация с НАСА частната космическа компания представи нов прототип на своя космически кораб Dragon, който един ден ще изпраща хора в околоземна орбита, съобщава Universe Today.

В новия си вариант Dragon ще е способен да пренася екипаж от седем души – колкото бе капацитетът на изведените от експлоатация совалки.

По време на презентацията SpaceX представиха макет на капсулата в реални размери. Той бе проучен от инженери и астронавти от НАСА, които трябваше да дадат оценка за различни параметри в кабината – нивата на осветление, удобството на контрола, достъпа до животоподдържащите системи, разположението на екраните, на товарните помещения и изработката на седалките.

Специалистите участваха и в оценка на човешките фактори, включващи удобството при влизане и излизане от капсулата в нормални и непредвидени ситуации.

Освен с по-просторна кабина за екипажа, корабът на SpaceX ще разполага и с двигателите от ново поколение SuperDraco. Те бяха успешно изпробвани в началото на годината на тестовата площадка на компанията в Тексас.

При бъдещите полети двигателите SuperDraco ще се използват за омекотяване на кацането на капсулата при завръщането ѝ на Земята, както и за отделянето ѝ при случай на авария при изстрелване, която застрашава живота на екипажа.

Водещи

Най-четени