Космически радар ще открива хора под развалините (ВИДЕО) 27.09 | 12:35

Новото устройство е дело на НАСА и в бъдеще ще следи и астронавти на други планети

От Антония Михайлова

НАСА обяви разработването на нова технология за провеждане на спасителни операции.

Портативното устройство ще бъде използвано за търсене на живи жертви на катастрофи и стихийни бедствия, погребани под развалините.

В основата на иновацията са радарните технологии, които се използват за откриване на отдалечени обекти в космическото пространство. Прототипът на новото устройство вече е демонстриран от експертите от Департамента за национална сигурност.

Уредът, получил името FINDER, е способен да открива хора, погребани под руини с дебелина до 9 метра.

"Целта на FINDER е да помогне на аварийно-спасителните служби ефективно да спасяват жертви на стихийни бедствия – казва Джон Прайс, ръководител на програмата за бързо реагиране в Управлението по технологии за национална сигурност във Вашингтон. – Методът позволява бързо да се определи положението на живи хора, което ще помогне на спасителите точно да разпределят своите ограничени ресурси."

В открити пространства то ще може да открива човек на разстояние 30 метра. През монолитен бетон устройството работи на разстояние 6 метра. Тази технология е по-съвършена от използваните в подобни случаи сега радари, тъй като техните сигнали в разрушена сграда е почти невъзможно да се разшифроват (вълната се отразява от повърхността и ъглите, губейки получената картина).

Апаратът FINDER е способен да улови най-малките сигнали, идващи от движението на гръдния кош на човека, като филтрира останалите сигнали и шумове (например от движещи се животни). По време на спасителни операции радарът е способен да фиксира и най-малките колебания, които свидетелстват за сърцебиене или дишане.

Сега подобна технология се използва за определяне на местоположението на далечни космически обекти. Светлинната вълна се изпраща към космическия кораб, а времето, необходимо тя да се върне, е тъждествено на разстоянието до него. Например по такъв начин се проследява движението на сондата Cassini, която се намира на орбита около Сатурн.

В бъдеще специалистите на НАСА планират да използват метода за проследяване на живота на космонавтите на други планети. За да се следи състоянието на член на мисия, не е необходимо да се поставят проводници по тялото му. Апаратът FINDER вероятно ще заинтересува и военните.

Водещи

Най-четени