Космическите кораби ще се строят директно в Космоса 08.09 | 10:00

И защо не, НАСА влага половин милион долара в проекта

От Антония Михайлова

Аерокосмическата агенция НАСА реши да финансира нов амбициозен проект с името SpiderFab. Неговата същност се състои в това, че построяването на космически кораби няма да се провежда на Земята, а ще се извършва директно в Космоса. За това ще помогне вездесъщата технология 3D печат.

В опита за реализацията на наистина амбициозния план НАСА обединява усилия с компанията Tethers Unlimited, която получава финансиране от 500 000 долара за разработването на роботизирани машини паяци. Тъкмо те ще строят космическите апарати на орбита.

Наименованието SpiderFab говори само по себе си. Tethers Unlimited иска да създаде автономен робот, който като паяк ще плете частите на основната конструкция на бъдещия космически кораб. Очаква се проектът да даде първите си плодове през 2020 година.

Напомняме, че НАСА се готви да тества технологията 3D печат в условията на микрогравитация още следващия юни. Ако всичко мине по план, то напълно е възможно Международната космическа станция догодина да се обзаведе със собствен 3D принтер.

Водещи

Най-четени