Край на болката при зъболекаря? 23.08 | 19:48

Учени откриха нов безболезен метод за лечение на кариеси

От iNews.bg

Колко често ходите на зъболекар? А каква е причината да отлагате посещенията си? Да - отговорът е ясен за повечето хора.

Страхът от ужасните инструменти, машинката, която издава най-страшния звук на света, болката, неприятният вкус и усещане някой да ви бърка в устата - всичко това държи на доста голямо разстояние от зъболекарския стол повечето хора.

Но не губете надежда - учени са открили нов метод за лечение, като обещават то да е напълно безболезнено.

Изследователи от Университета в Лийдс са открили безболезнен начин за справяне с гниенето на зъбите. Методът "преобръща" киселинните атаки, които всъщност увреждат зъбите, като ги изгражда повторно като нови зъби. Пионерското откритие обещава да преобърне подходите за лекуване на зъбите, пише eurekalert.

Кариесът започва, когато киселината, произведена от бактериите в плаката, разтваря минералите в зъбите, което води до микроскопични дупки. В хода на процеса на гниене на зъбите тези дупки увеличават размера и броя си. За да бъде излекуван, зъбът трябва да бъде почистен, пробит и запълнен, за да не се усеща болка, а в краен вариант – дори и да бъде изваден.

Но повечето хора изпадат в истинска паника, когато чуят звука на машинката, с която се извършва тази манипулация. Така, за да избегнат това чувство, много хора предпочитат да не посещават често зъболекаря си. Пренебрегвайки леките болки и дразнения, които изпитват, проблемите се задълбочават и зъбите се увреждат още повече, като дори започват да се развалят и други зъби.

Изследователите вярват, че могат да се справят с този "порочен кръг". Изработвайки революционен начин за лечение на първите признаци на кариес, те предлагат решение на проблема. Учените препоръчват зъболекарите да използват нова технология, използваща течност с пептид. Течността буквално се маже по зъба, като по този начин "се стимулира" възстановяването на дефектите му.

"Това може да звучи прекалено хубаво, за да е истина, но ние по същество помагаме по този начин на киселинно разрушените зъби да се регенерират. Това е напълно естествен процес и при това не е нужна хирургична намеса и е напълно безболезнено", каза професор Дженифър Къркам от Университета в Лийдс.

"Магическата" течност е проектирана от колеги на проф. Къркам, водени от д-р Амалия Агели. Течността съдържа пептид, известен като P 11-4. Течността се процежда в микропорите на зъба, които са причинени от киселинната атака, след което образува гел. Гелът осигурява защита за зъба, като стимулира образуването на калций и регенерира минералите в зъба. Всичко това не причинява никаква болка за хората.

Техниката е тествана сред малка група възрастни, които имали кариеси. Резултатите от това малко изпитване са показали, че P 11-4 може наистина да възстанови тъканите на зъба.

"Основната причина хората да не ходят редовно на зъболекар е страхът. Ако ние можем да предложим лечение, което е напълно безболезнено и не включва намесата на досадната машинка, тогава можем да променим нагласата на хората към стоматологичното лечение. Това наистина е нов подход, който дава възможност на пациентите да съхраняват техните естествени зъби", посочват още учените.

Водещи

Най-четени