Край на задръстванията и мръсния въздух – изобретиха велосипед-ракета 13.06 | 14:38

Машината може да вдигне до 140 км/ч

От Цанка Донкова

Писнало ли ви е от безкрайните задръствания и замърсен въздух? А омръзна ли ви да закъснявате за срещи? Скоро всички тези проблеми ще са само един блед спомен. Канадски изобретатели са създали велосипед, който може да развие скорост от 140 км/ч, като го задвижва само един човек, съобщи в. Daily mail.

Велосипедът прилича повече на ракета заради аеродинамичната си форма. Капсулата е направена от въглеродни влакна, като дизайнът цели максимално обтичане. Колелата и гумите обаче са стандартни.

Моделът е наречен "Ета" - на гръцката буква, с която се обозначава ефикасност. Изобретателите ще се опитат да подобрят с него рекорда за скорост с човешка сила през септември.

Каращият свръхбързото колело трябва да е полегнал в него. Тъй като кабината е изцяло затворена, той разчита за видимост на видеокамера. Скоростта се постига благодарение на революционни предавки, но велосипедистът пак трябва да върти педали.

Велосипедът е създаден от екип студенти под ръководството на инженерите Камерън Робъртсън и Тод Райхърт. Всяка година те наемат студенти за провокативен инженерен проект. Те вече представиха хеликоптер и самолет, задвижвани с човешка сила.

Екипът използва за велосипеда готови части, когато е възможно. Голяма част от бюджета е предназначена за изпитанията. Оптималната аеродинамичност е постигната със стотици компютърни симулации, допълва БТА.

Водещи

Най-четени