Край на мечтата платина да потече от астероиди 05.12 | 14:33

Добивът на ценни ресурси извън Земята може да е неизгоден

От Антония Михайлова

Учен е изчислил броя на астероидите, на които добивът на полезни изкопаеми може да е икономически изгоден, и е стигнал до извода, че броят им е много малък, се казва в статия, публикувана в New Scientist.

Сега две компании възнамеряват да добиват ресурси на астероиди – Planetary Resources и Deep Space Industries. В същото време НАСА разработва технологии за захващане на астероиди в рамките на проекта по предотвратяване на опасност от тяхното сблъскване със Земята.

Мартин Елвис от Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика в Кеймбридж е използвал уравнението на Дрейк, въведено през 1961 г. за изчисляване на броя на цивилизациите в нашата галактика, с които можем да осъществим контакт. Той получил формула за изчисляване на броя на астероидите, годни за добиване на полезни изкопаеми, която отчита типа астероиди, процента полезни изкопаеми на тях и практическата възможност за тяхната разработка.

Например Елвис е изчислил, че едва 4% от астероидите могат да съдържат платина и други ценни метали. Освен това едва на половината от тях ще има толкова ресурси, че тяхната разработка да си струва разходите. Елвис отчита и количеството енергия, която ще бъде необходима, за да се стигне до астероидите с необходимото оборудване, и обратното връщане. В резултат се оказва, че само 2,5% от астероидите си струва да бъдат разработвани.

Освен това астероидът трябва да е достатъчно голям, че да има смисъл да се разработва, затова Елвис разглежда само астероиди с диаметър, по-голям от 100 метра. Ако се извлече цялата платина от такъв астероид, то според сегашните цени може да се спечелят около милиард долара.

Накрая ученият получил 10 астероида, на които може да се добива платина, и 18 астероида, на които може да се получава вода за бъдещи колонии. Несъвършенството на съществуващите инженерни решения може още повече да намали този брой, отбелязва ученият, цитиран от РИА Новости.

Водещи

Най-четени