Край на мъките - паралелното паркиране вече няма да ни мъчи 02.08 | 14:01

Студенти от инженерни специалности от Нова Зеландия и Китай представиха електромобил, който значително ще улесни паралелното паркиране,

От Кремена Бедерева

Студенти от инженерни специалности от Нова Зеландия и Китай представиха електромобил, който значително ще улесни паралелното паркиране, съобщава ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА. Презентацията бе извършена в новозеландския град Дунедин.

На външен вид електромобилът много напомня популярното малолитражно возило Deo Matiz. На всяко от колелата му е вграден електромотор, който привежда автомобила в движение. Максималната скорост на новото возило достига 100 километра в час.

Но най-интересната особеност на електромобила може да се изпробва не на магистралата, а на паркинга. Именно тук колата е способна да твори чудеса. След като е спрян автомобилът пред свободното паркомясто, водачът трябва да го приведе в особен режим на управление.

За целта е достатъчно да натисне едно копче на волана и колелата синхронно се извъртат на 90 градуса.

Така колата може да се придвижва странично и паралелното паркиране се превръща в детска игра. Освен това автомобилът е способен да се извърти на 360 градуса, стоейки на място. Едно от достойнствата на новия електромобил е и неговата цена - тя не превишава 10 хиляди долара.

Водещи

Най-четени