Крачка напред към впрягането на „звездната“ енергия 31.05 | 15:24

Нови сензори ще позволят изследването на супергорещата плазма при ядрения синтез

От Георги Георгиев

Международният проект ITER има за цел да създаде на работещ термоядрен реактор в реални размери, който да впрегне термоядрената енергията (която поддържа процесите в звездите) в производството на електричество.

За да се справят с колосалното техническо предизвикателство, стоящо пред създаването на работещ прототип на термоядрен реактор, на първо място учените трябва да притежават инструментите, с които да анализират свойствата на плазмата по време на ядрения синтез, пише physorg.com.

Екип на швейцарския технологичен институт EPFL e успяl да се справи с тази задача и успешно да тества сензори, които са необходими за прототипа на бъдещия термоядрен реактор.

Термоядреният синтез по своята същност представлява сливане на атоми водород и преобразуването им в хелий при температура от няколко милиона градуса. В природата синтезът се случва в сърцевината на звездите. При него се отделят колосални количества енергия, които биха допринесли много за задоволяването на енергийните нужди на човечеството в бъдеще.

Голямата трудност при поддържането на синтеза в изкуствени условия е задържането на материята в състояние на супергореща плазма на определено място в пространството. Тя не бива да докосва останалите части на реактора, тъй като би ги разтопила независимо от материала, от който са изградени.

За да постигат ефективен плазмен контрол в своя проект за реактор, физиците от ITER планират да ограничат плазмата до едно място в пространството с помощта на силни магнитни полета. За тази цел е необходимо да бъдат изучени електромагнитните свойства на плазмата с помощта на достатъчно точни сензори от разстояние.

За да успеят да измерят електрически ток с големина от 15 милиона ампера без да докосват горещата плазма, учените ще обвият камерата на реактора с електрически намотки. Чрез тях от дистанция ще може да се измери електрическо напрежение, което се генерира от плазмата. Тези измервания в последствие ще направят възможен анализа на поведението на плазмата, (нейната форма и разположение) в присъствието на мощните магнитни полета.

Водещи

Най-четени