Крачка напред към ефективно съхранение на водород 02.11 | 12:24

Нов материал успява да изпълни „капризните“ изисквания на водородното гориво

От Георги Георгиев

За да можем един ден да използваме водорода като масов източник на енергия за транспортни цели, ще ни е нужен материал, който да съхранява големи количества водород при стайна температура и при нормално налягане, и да бъде многократно използваем. До момента учените, работещи в тази посока, не бяха открили нито един достоен "кандидат", който може да посрещне тези изисквания, пише PhysOrg.com.

Ново американско-китайско проучване прави обаче решителна крачка към постигането на тази цел.

Международният екип е открил порест материал, който може да съхранява водород с плътност до 4,6% от общата си маса. Така учените успяха да преминат границата от плътност 4,3%, която американското Министерство на енергетиката постави през 2010 г.

Авторите на проекта обясняват, че най-голямата трудност в откриването на подобен материал се състои в изпълнението на множество изисквания, които съхранението на водорода поставя пред него.

Така например предишни изследвания откриха, че металхидридите могат да съхраняват водород с плътност до 20%. В този случай обаче материалът може да бъде използван само веднъж. Освен това водородът се отделя от тях при много високи температури.

Други изследвани материали като въглеродните нанотръби и металните или ковалентни органични рамки могат да се използват многократно, но тук пречката е, че абсорбацията на водород става при много ниски температури.

Разликата в капацитета на даден материал се крие в силата на химичните връзки – в единия случай тя е много силна, а в другия – прекалено слаба. За да постигнат успех, учените трябва да създадат материал, улавящ водородните молекули със средна по сила връзка.

Те използвали методи за моделиране и симулации, за да изследват капацитета за съхранение на водород на порести листове от органични пигменти, съдържащи в себе си метални атоми. Те установили, че при добавяне на метала Скандий (Sc), листовете могат да съхраняват равномерно в себе си водород с плътност до 4,6%.

В допълнение Скандият има други атрактивни качества. Той е по-лек от другите преходни метали, което олекотява цялата система за съхранение. От друга страна, Sc атомите са големи, което им позволява да уловят повече водородни молекули.

Водещи