Криминалистите вече могат да датират пръстовите отпечатъци 17.06 | 09:56

Нов метод определя давността на отпечатък, оставен преди 15 дни

От Антония Михайлова

Учените вече могат да определят времето на появата на пръстови отпечатъци, твърди Марсел де Пейт от Нидерландския институт по криминалистика.

"Полицията често ни моли да кажем кога се е появил пръстовият отпечатък на местопрестъплението – обяснява Де Пейт. – Сега експертите вече са в състояние да отговарят на такива въпроси."

Пръстовите отпечатъци се състоят от пот и мазнина, които представляват сложен комплекс от холестерин, аминокиселини и белтъци. "Химичните вещества в отпечатъците могат да бъдат анализирани. Някои от тях изчезват с времето и относителните пропорции на химичните вещества в отпечатъка ни позволяват да го датираме", продължава Де Пейт.

Предишните опити да се разработи подобен метод не дали резултат, тъй като в тях се обръщало внимание само на количеството на едни или други вещества, а не на тяхното съотношение. Следва да се отчита и температурата на повърхността, която влияе на скоростта на изпаряване на веществата.

Методът позволява да се определи давността на отпечатък, оставен преди не повече от 15 дни, с точност до 1-2 дни. Той ще бъде тестван на различни местопрестъпления, преди да бъде използван като доказателство при наказателни дела.

Благодарение на разширението на емпиричната база изследователят се надява в бъдеще да разшири времевия диапазон на датирането на отпечатъци до няколко години. Де Пейт и колегите му разработват и метод, който ще позволи по пръстовите отпечатъци да се разбере какво е ял човек и употребил ли е наркотици.

Водещи

Най-четени