Кръвен анализ показва склонността към самоубийство 31.07 | 10:25

Суицидните наклонности стават ясни по активността на определен ген

От Антония Михайлова

Химическите изменения в определен ген значително повишават вероятността от извършване на самоубийство и тези изменения може да се открият по обикновен кръвен анализ.

Това става ясно от статия на американски учени, публикувана в сп. The American Journal of Psychiatry.

Генът SKA2 се проявява в префронталния кортекс на главния мозък и отговоря за реакцията на нервната система на активността на стресовите хормони.

Екип учени под ръководството на Захари Камински от университета Джон Хопкинс сравнили нивото на този ген в кръвта на душевно болни и здрави хора. Резултатите от анализа показали, че в кръвта на тези, които приключват живота си със самоубийство, нивото на SKA2 е значително по-ниско.

В резултат на последвали изследвания учените открили, че в кръвта на самоубийците този ген претърпява химични изменения.

Учените не спрели дотук и след някои тестове разработили аналитичен модел, а след това го приложили върху доброволци, сред които имало както психично здрави, така и такива, при които били регистрирани опити за самоубийство или суицидни мисли. В една от групите моделът вярно предсказал суицидните наклонности в 96% от случаите – минималният резултат бил 80%.

Учените смятат, че разработеният от тях тест се нуждае от доработване, но впоследствие може да получи широк спектър приложения – от армията до диагностиката при изписване на лекарства.

Водещи

Най-четени